банер

Совети за безбедно работење на FPSO

Процесот на производство и пренос на FPSO може да претставува ризици за околината на брегот и безбедноста на персоналот.Крајните црева се од клучно значење за безбеден пренос на течности помеѓу пловечкото складирање и истоварување на производството (FPSO) и шатл-танкери. ЦДСРнафтацреваможево голема мера го намалуваат овој индиректен ризик и обемот на потенцијалното излевањеи загадувањето, а исто така помагаат да се заштитат средствата од оштетување и да се намали времето на застој во случај на инцидент.

Мерки на претпазливост за работа на FPSO

FPSO обично се користи во нафтени полиња без копнена инфраструктура, повеќето оперативни процедури на FPSO се слични на различни локации и јурисдикции, можеме да развиеме и имплементираме општо прифатени стандардни оперативни процедури за да постигнеме побезбедни операции, заштеда на трошоци,iја зголемуваат ефикасноста и ја намалуваат неизвесноста.Подолу се дадени неколку оптимизирани размислувања кои ќе ви помогнат да ги извршувате операциите на FPSO:

● Стандардни оперативни процедури: Развивањето и имплементирањето на стандардните оперативни процедури е клучно за да се обезбеди оперативна конзистентност и безбедност.Овие процедури треба да покриваат различни аспекти, вклучувајќи работа на опремата, програми за одржување, одговор при итни случаи, итн. Осигурете се дека целиот оперативен персонал е запознаен и ги следи овие процедури за да се обезбеди доследна и безбедна работа.

● Обука и сертификација:Обезбедете им на сите оператори потребната обука и сертификација за да се осигурате дека ги имаат соодветните вештини и квалификации.Содржината на обуката треба да ги содржи основните знаења за работењето на FPSO, одговорот во итни случаи и безбедносните процедури итн.Со воспоставување на комплетен механизам за обука и сертификација, може да се подобри техничкото ниво и свеста на операторите.

● План за одржување:Eвоспоставете ефикасен план за одржување, вклучувајќи редовна проверка, поправка и замена на опремата.Редовното одржување може да го намали неуспехот на опремата и времето на застој и да обезбеди сигурност и безбедност на FPSO.Во исто време, воспоставете евиденција за одржување на опремата за да го следите статусот и историјата на одржување на опремата.

● План за одговор при итни случаи: Формулирајте и спроведете сеопфатен план за одговор при итни случаи за справување со можни несреќи и итни случаи.Ова вклучува пожари, излевања, несреќни жртви итн. Сите оператори треба да добијат соодветна обука и да бидат запознаени со процедурите и опремата за одговор при итни случаи.

● Комуникација и тимска работа: во операциите на FPSO, комуникацијата и тимската работа се клучни.Воспоставете добри комуникациски канали за споделување информации и решавање на проблемите навремено. Поттикнете го духот на тимската работа, за секој да може целосно да ги искористи своите способности и придонеси и заеднички да ја промовира безбедноста и ефикасноста на работењето.

Следејќи ги горенаведените размислувања, оптимизирањето на операциите на FPSO може да ја подобри безбедноста, доверливоста и ефикасноста на работењето.Во исто време, ова помага да се намали ризикот и несигурноста, да се намалат трошоците и да се обезбеди подобра работна средина за оперативниот тим.


Датум: 15 август 2023 година